Ako správne pranajímať byt?

1612095022-1.jpg

 

Foto - directreal.sk

Rozhodli ste sa kúpiť byt, ktorý budete následne prenajímať a vytvoríte si tak ďalší zdroj príjmu? Ak áno, tak si nenechajte ujsť nasledujúci článok, v ktorom vám prezradíme, ako a podľa čoho vybrať ten správny byt. Nechajte si poradiť a prenajímajte taký byt, o ktorý bude skutočný záujem.

Dajte si záležať na lokalite bytu

Keď ľudia hľadajú vhodný byt na prenájom, tak ako prvé ich bude zaujímať lokalita bytu. Tá je veľmi kľúčová a práve správna lokalita môže rozhodnúť o tom, za koľko a ako rýchlo dokážete takýto byt prenajať.

Vo všeobecnosti je známe, že je väčší záujem o byty, ktoré sú čo najbližšie k centru mesta, ako tie, ktoré sú na okraji. Ľudia si však vyberajú lokalitu bytu z rôznych dôvodov. Niekto hľadá byt, ktorý je blízko jeho práce a niektorí ľudia skôr pozerajú na to, či je v blízkosti bytu škôlka, škola alebo napríklad zdravotnícke zariadenie. Preferované sú však najmä byty s ľahkou dopravnou dostupnosťou ( napr. blízko zastávky MHD ) a taktiež s veľkou ponukou rôznych služieb.

Správa nehnuteľností

Pokiaľ chcete prenajať byt za čo najvyššiu cenu a zároveň nájsť zodpovedného a spoľahlivého nájomcu, tak sa treba o danú nehnuteľnosť aj starať a udržiavať ju. Na tento fakt treba myslieť už pred kúpou samotnej nehnuteľnosti. Odporúča sa kúpiť už zrekonštruovaný a kompletne zariadený byt. Tým pádom ušetríte mnoho času, ktoré by ste strávili rekonštrukciou a zariaďovaným bytu. Niekedy je naozaj lepšie viac zainvestovať pri samotnej kúpe bytu, ako by ste mali každú chvíľu niečo opravovať.

Podľa toho, či je daný byt zrekonštruovaný, alebo nie, sa budú odvíjať aj prípadní nájomníci. Pokiaľ je byt zrekonštruovaný a zariadený, tak sa zväčša budú oň hlásiť ľudia, ktorí sú zodpovední a nemajú problém s financiami. Naopak ľudia, ktorí sú finančne obmedzení, siahnu aj po bytoch v pôvodnom stave. Preto ak chcete mať splátky zaplatené načas, je určite lepšie prenajímať už zrekonštruovaný byt.

Veľkosť bytu

Určite ste si už položili otázku, akú veľkosť bytu ľudia najviac vyhľadávajú. Vo všeobecnosti platí, že dopyt je skôr po menších bytoch. Preto je vhodné na prenájom zvoliť napríklad garsónky, jednoizbové byty, prípadne dvojizbové. Veľkým bonusom je, ak má byt aj balkón, ktorý ľudia takisto preferujú.

Prenajímať menšie byty má ešte jednu obrovskú výhodu a tou je vyššia miera rentability, teda návratnosť investície. Peniaze sa vám tak skôr vrátia pri prenájme garsónky či jednoizbového bytu, ako keby ste prenajímali trojizbový byt.

Správna voľba mesta

Treba si dať pozor aj na to, v ktorom meste sa rozhodnete kúpiť a následne prenajímať byť. V rôznych mestách sa totiž líši dopyt po bytoch, cena prenájmu ale taktiež aj miera rentability.

Veľa vám dokáže napovedať napríklad miera nezamestnanosti v danom okrese alebo meste. Čím je vyššia nezamestnanosť v danom meste, tak tým nižšie budú ceny za prenájom bytov. Naopak, pokiaľ bude nezamestnanosť v meste nízka, tak tým bude cena bytov vyššia.

Pokiaľ sa rozhodujete kúpiť byt vo veľkom, alebo v malom meste, tak najvhodnejšia voľba bude zrejme zlatá stredná cena. Nevýhoda malých miest je tá, že tu nie je taký veľký dopyt po bytoch a je ťažšie nájsť nájomníkov. Tento problém nehrozí vo veľkých mestách, kde je možné nájsť ľudí takmer okamžite. Nevýhodou veľkých miest je však aj o dosť väčšia cena nehnuteľností oproti menším mestám. Preto je vhodné zvoliť stredné mesto, v ktorom nebude ťažké zohnať nájomníkov a cena nehnuteľností bude prijateľná.

Do úvahy však treba brať aj váš trvalý pobyt. Nebolo by rozumné, ak by ste bývali na jednej strane krajiny a prenajímali byt na druhej strane. Preto je vhodné investovať do bytu v blízkosti vášho trvalého bydliska. Uľahčíte si tým mnoho starostí. Správa bytu bude oveľa jednoduchšia, keďže môžete daný byt hocikedy skontrolovať a taktiež aj komunikácia s nájomníkmi bude na oveľa lepšej úrovni, keď sa s nimi môžete osobne stretnúť a dohodnúť si určité veci.

Prenajmite svoj byt!

Mnoho ľudí investuje do dobre vyzerajúcich bytov, v ktorých je radosť bývať, no nemajú žiadne ponuky od potencionálnych nájomníkov, pretože nevedia prenajať svoj byt. Je teda dôležité vyzdvihnúť všetky svetlé stránky svojho bytu a určite ich v inzerátoch spomeňte.

Veľmi dôležitou súčasťou pri prenajímaní bytu sú určite fotografie daného bytu. Pokiaľ si netrúfate urobiť pekné snímky, tak radšej zainvestuje a objednajte si služby profesionálneho fotografa, ktorý vám urobí naozaj kvalitné fotografie. Pred fotením je však potrebné byt upratať a môžete ho skrášliť nejakými dekoráciami, ktoré však nie sú gýčové.

Dajte si taktiež záležať nielen na samotných fotografiách ale aj na takých jednoduchých veciach, ako je napríklad gramatika. Mnoho gramatických chýb v inzeráte budí u ľudí zlý dojem a inzerát ich automaticky odradí.

V neposlednom rade si určite dajte záležať na schôdzke pri prehliadke bytu. Príďte včas, slušne oblečený a všetko je už len na vás. Vystupujte korektne, milo a snažte sa zodpovedať na všetky otázky, ktoré vám budú kladené. Nezabudnite im ukázať celý byt, vyzdvihnúť všetky pozitíva ale taktiež i poukázať na možné negatíva. Prípadní nájomcovia určite ocenia úprimnosť a pravdivý stav bytu, ako by mali na niečo natrafiť počas bývania.

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook

Používame súbory cookies na analýzu webu, funkcie webových stránok a zacielené reklamy. Prezeraním tohto webu s ich používaním súhlasíte. Udelený súhlas môžete zmeniť, prípadne odvolať TU Cookies